Grillowanie to zajęcie nie tylko na wiosenne i letnie miesiące. W chłodniejsze dni po prostu wyciągamy elektryczne grille lub patelnie i do dzieła! Będzie pysznie i o wiele zdrowiej, niż na klasyczny grillu. Tym razem zachęcam Was do grillowania ryb i owoców morza. Zobaczcie jakie to proste!
Grillujmy ryby i owoce morza
Grillowanie ryb i owoce morza jest bardzo łatwe i przyjemne. W tej chwili ich dostępność jest coraz większa i w sklepach możemy kupić całą gamę świeżych i przeróżnych pływających stworów. Ich ogromnym plusem, oprócz wartości smakowych i odżywczych, jest łatwość z jaką możemy je przygotowywać. Tak naprawdę nie wymagają zbyt dużej ilości dodatków, ani przypraw. Z reguły wystarczy dobrej jakości oliwa z oliwek, czosnek, świeże zioła, cytryna, czasami chili, gruboziarnista sól, świeżo zmielony czarny pieprz i pyszne danie gotowe. Warto też wspomnieć, że ryby i owoce morza grilluje się bardzo krótko, wystarczy dosłownie kilka minut, do momentu, aż białko się ładnie zetnie.
Tak naprawdę możemy grillować wszystkie ryby i większość owoców morza. Z reguły do ich przygotowania będziemy potrzebować aromatycznej marynaty, która uwydatni ich smak. Przygotujemy ją z oliwy z oliwek - koniecznie extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia -, rozgniecionego ząbka czosnku roztartego z gruboziarnistą solą, odrobiny papryczki chili, soku z cytryny, świeżo zmielonego czarnego pieprzu i odrobiny świeżych ziół. Najlepiej sprawdzą się nam tutaj posiekane listki pietruszki, ale możemy także dodać igiełki rozmarynu, tymianek czy kolendrę. Tak przygotowaną marynatą obtaczamy nasze produkty na grilla, wkładamy do pojemnika, przykrywamy, chowamy do lodówki i pozwalamy im się macerować przez minimum 30 minut. Potem wrzucamy na rozgrzanego grilla, smażymy z obydwu stron, a przed podaniem koniecznie skrapiamy sokiem z cytryny.
Na naszym grillu mogą wylądować wszystkie gatunki ryb - pamiętajmy, aby grillować je ze skórą, inaczej ryba się nam rozpadnie. Mogą to być filety lub mniejsze ryby w całości. Natomiast jeśli chodzi o owoce morza to najlepiej na grillu sprawdzają się surowe krewetki w pancerzach, ośmiornice, kałamarnice i kalmary.
Na początek najlepiej jest zacząć od prostych dań, czyli grillowania ryb. Zapraszam po przepis na pyszny stek z tuńczyka z nutka rozmarynu. Tuńczyk ma bardzo zwarte mięso, ale jest rybą bardzo chudą, należy go więc smażyć krótko, żeby mięso zbytnio nie wyschło.
Grillowany stek z tuńczyka
Czas przygotowania: 20 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- 2 steki ze świeżego tuńczyka
- sok z cytryny
- 2 gałązki rozmarynu
- oliwa z oliwek EV
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 1/2 drobno posiekanej papryczki chili
Wykonanie:
Składniki marynaty mieszamy w szklanym pojemniku. Obtaczamy nią dokładnie mięso. Przykrywamy i chowamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie kładziemy na grilla lub na patelnię grillową, na każdym steku układamy rozmaryn. Grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu lu patelni przez 2-3 minuty z każdej strony. Po przełożeniu tuńczyka na drugą stronę, ponownie układamy na jego wierzchu rozmaryn. Czas grillowania jest uzależniony od grubości steka. Starajmy się nie przesuszyć mięsa. Tuńczyka podajemy od razu, skrapiając go sokiem z cytryny.