Dziś mam dla Was kolejny przepis, który urozmaici menu stosowane podczas diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej. Sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw jest przygotowana na bazie klasycznej sałatki jarzynowej, z tym, że w naszym dzisiejszym daniu wykorzystamy tylko te produkty, które są dozwolone podczas postu. Pieczone warzywa mają bardzo intensywny smak i wspaniale się nadają do postnej sałatki. Idealnym jej dopełnienie jest sos czosnkowy, czyli majonez z kalafiora, ale jeśli nie lubicie czosnku, po prostu nie dodawajcie go do sosu.
Zapraszam po przepis, a tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej.Tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas diety, a także przykładowe menu na 7 dni diety warzywno-owocowej, w którym podaję Wam gotowy tygodniowy jadłospis.
Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej:
- kiszony kalafior
- zupa-krem z białych warzyw
- sos czosnkowy z kalafiora
- młoda kapusta z koperkiem
- chłodnik z buraków
- leczo wegańskie
- wegański wywar warzywny
- zupę z kiszonych ogórków
- sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem
- sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem
- surówkę z kiszonej kapusty z granatem
- surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem
- spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym
- kalafior w pikantnym sosie pomidorowym
- wegańską kalafiornicę
- frytki z dyni piżmowej
- wegański bigos
- wegańskie burgery z kalafiora
- grillowaną cukinię z warzywami po grecku
- zakwas z buraków
- sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem
- sok z kiszonych buraków
- zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą
- zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem
- zielony koktajl z grejpfrutem
Sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw (dieta dr Dąbrowskiej)
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 1 mała czerwona cebula
- 2 kiszone ogórki
- sól himalajska
- świeżo zmielony pieprz
- sos czosnkowy, czyli majonez z kalafiora
- natka pietruszki do posypania
Wykonanie:
Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i szczelnie zakrywamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu, aż warzywa będą miękkie. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy warzywa będą zimne kroimy je w kostkę.
Cebule obieramy ze skórki i drobno siekamy, ogórki kroimy w drobna kostkę. Wszystkie składniki wkładamy do miski, przyprawiamy i dokładnie mieszamy.