-->

Billboard Ads

warzywa-na-bialym-talerzu-widok-z-gory

Jesień jak każda pora roku ma swoje pyszne sezonowe warzywa, są to między innymi różne odmiany pożywnej dyni, a także pyszna i bardzo zdrowa brukselka. Właśnie te dwa jesienne warzywa są bohaterami dzisiejszej sałatki. Przepis znalazłam w najnowszej książce wydanej właśnie przez Lidl Polska pod tytułem "Jeść zdrowej. Warzywa i owoce". Znajdziecie w niej pyszne i  zdrowe przepisy przygotowane przez czterech kulinarnych ambasadorów marki: Darię Ładochę, Karola Okrasę, Kingę Paruzel i Pawła Małeckiego. Wszystkie przepisy, jak to w książkach  Lidla bywa, są okraszone przepięknymi i bardzo apetycznymi zdjęciami.
Sałatka na ciepło z brukselką i dynią została przygotowana przez Darię Ładochę. Miałam okazję jeść ją na konferencji prasowej, która jednocześnie była premierą nowej książki. Bardzo mi zasmakowała, więc postanowiłam przygotować ją w domu, do czego i Was zachęcam.





Sałatka na ciepło z brukselką i dynią Darii Ładochy
Czas przygotowania: 50 minut
Proporcje dla 4 osób
Składniki:

  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 500 g dyni
  • 4 szalotki lub 2 czerwone cebule
  • 300 g brukselki
  • 2 łyżeczki masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 100 g orzechów pekan
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 200 g ugotowanej komosy ryżowej




Wykonanie:
Żurawinę zalewamy ciepłą wodą.
Dynię kroimy w plastry, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Brukselkę kroimy na pół, szalotki lub cebulę obieramy i kroimy na  ćwiartki. W misce mieszamy przyprawy, wrzucamy do nich warzywa i wszystko dokładnie mieszamy. Warzywa wykładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Na warzywach rozkładamy kawałeczki masła. Pieczemy w pierniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. 
Po tym czasie dodajemy do warzyw odcedzone żurawiny, orzechy i polewamy syropem. Pieczmy przez 10 minut.
Podajemy na ciepło  z dodatkiem komosy ryżowej.