Dziś na blogu prawdziwie jesienny przepis, czyli sycąca, zdrowa i pyszna owsianka z figami i śliwkami. Figi i śliwki, to prawdziwie jesienne owoce, więc warto je jeść teraz, gdy właśnie trwa na nie sezon. Owsiankę może potraktować, jako pożywne śniadanie lub jako odżywczą przekąskę w ciągu dnia. Zjedzcie ją tak, jak najbardziej lubicie, czyli albo na ciepło, albo na zimno. Każda z tych wersji będzie pyszna!
Na blogu znajdziecie także inne pomysły na owsianki:
- Owsianka z masłem orzechowym
- Nocna owsianka z owocami lata
- Kokosowa owsianka z mango
- Poranna owsianka z owocami
- Nocna owsianka z mandarynką i granatem
- Owsianka z borówką amerykańską i chia
- Owsianka z kiwi i bananem
Owsianka z figami i śliwkami
Czas przygotowania: 50 minut
Czas przygotowania: 50 minut
Proporcje dla 2 osób
Składniki:
- 3/4 szklanki płatków owsianych zwykłych (nie tych błyskawicznych)
- 1,5 szklanki mleka
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki masła
- brązowy cukier do smaku
- 2 dojrzałe figi
- 4 dojrzałe śliwki
- garść migdałów
- garść żurawiny
- 2 łyżeczki uprażonego sezamu
Wykonanie:
Do garnuszka, najlepiej z grubym dnem, wlewamy mleko, dodajemy płatki, sól i odstawiamy na 30 minut. Następnie gotujemy, aż mleko zacznie wrzeć. Wtedy zmniejszamy ogień i gotujemy płatki przez około 15 minut, pilnując, aby się nie przypaliły, do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodajemy masło, cukier i mieszamy.
Owoce kroimy w plasterki. Owsiankę przekładamy do miseczki, na wierzchu układamy figi, śliwki, żurawiny, migdały i ziarenka sezamu. Od razu podajemy.
Owoce kroimy w plasterki. Owsiankę przekładamy do miseczki, na wierzchu układamy figi, śliwki, żurawiny, migdały i ziarenka sezamu. Od razu podajemy.