Przygotowywanie nowych przepisów zgodnych z dietą warzywno-owocową dr Dąbrowskiej, to nie lada wyzwanie. Za każdym razem, przy kolejnym poście staram się wykombinować coś nowego. W okresie jesienno-zimowym doskonale sprawdzają się zupy kremy. I dziś właśnie taki przepis chciałam Wam polecić. Krem z białych warzyw przygotowałam na bazie selera, pietruszki i kalafiora. Możecie ją ugotować na wodzie lub na wywarze, wtedy będzie bardziej aromatyczna.
Zapraszam po przepis, a tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej.
Tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas diety, a także przykładowe menu na 7 dni diety warzywno-owocowej, w którym podaję Wam gotowy tygodniowy jadłospis.
Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej:
- sos czosnkowy z kalafiora
- młoda kapusta z koperkiem
- chłodnik z buraków
- leczo wegańskie
- wegański wywar warzywny
- zupę z kiszonych ogórków
- sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem
- sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem
- surówkę z kiszonej kapusty z granatem
- surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem
- spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym
- kalafior w pikantnym sosie pomidorowym
- wegańską kalafiornicę
- frytki z dyni piżmowej
- wegański bigos
- wegańskie burgery z kalafiora
- grillowaną cukinię z warzywami po grecku
- zakwas z buraków
- sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem
- sok z kiszonych buraków
- zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą
- zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem
- zielony koktajl z grejpfrutem
Zupa krem z białych warzyw (dieta dr Dąbrowskiej)
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 1 kalafior
- 2 pietruszki
- 1 mały seler
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki papryki
- sól himalajska
- czarny pieprz
- świeża natka pietruszki
Wykonanie:
Pietruszkę i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do sporego garnka, zalewamy wodą, tak, aby warzywa były przykryte. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Mniej więcej po 10 minutach do warzyw dodajemy kalafiora podzielonego na różyczki. Ewentualnie dolewamy trochę wody,ale nie powinno jej być zbyt dużo, żeby potem zupa nie była zbyt rzadka. Miękkie warzywa dokładnie blendujemy, dodajemy przyprawy. Dokładnie mieszamy. Podajemy posypaną posiekaną natka pietruszki.