Kalafior, to jedno z moich ulubionych warzyw. Lubię go za jego uniwersalność, można go podawać w wielu formach i przyrządzić z niego mnóstwo dań. Jest pyszny i zdrowy na surowo, jako dodatek do sałatek, lub sam do pochrupania. Zrobimy z niego pyszną zupę warzywną, lub gęstą zupę krem. Możemy go zrobić na parze, ugotować lub upiec. Dzięki jego uniwersalności często go jedliśmy podczas postu dr Dąbrowskiej. Dziś zapraszam po bardzo prosty przepis, to pieczony kalafior z kuminem. Pieczony kalafior ma doskonały smak, wystarczy do niego dodać tylko nieco przypraw i jest pysznie!
Zapraszam po przepis, a tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej.
Tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas diety, a także przykładowe menu na 7 dni diety warzywno-owocowej, w którym podaję Wam gotowy tygodniowy jadłospis.
Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej:
- szpinak z pomidorami
- zupa-krem z białych warzyw
- sos czosnkowy z kalafiora
- młoda kapusta z koperkiem
- chłodnik z buraków
- leczo wegańskie
- wegański wywar warzywny
- zupę z kiszonych ogórków
- sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem
- sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem
- surówkę z kiszonej kapusty z granatem
- surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem
- spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym
- kalafior w pikantnym sosie pomidorowym
- wegańską kalafiornicę
- frytki z dyni piżmowej
- wegański bigos
- wegańskie burgery z kalafiora
- grillowaną cukinię z warzywami po grecku
- zakwas z buraków
- sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem
- sok z kiszonych buraków
- zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą
- zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem
- zielony koktajl z grejpfrutem
Pieczony kalafior z kuminem (dieta dr Dabrowskiej)
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 1 spory kalafior
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 1/2 łyżeczki papryki
- 1/2 łyżeczki imbiru
- sól himalajska
- pieprz
Wykonanie:
Kalafiora płuczemy i dzielimy na różyczki. W misce mieszamy wszystkie przyprawy, dodajemy kalafiora, mieszamy, tak, aby kalafior był cały obtoczony przyprawami.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, kalafiora przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy przez 30 minut.